10 неща, които не знаете за двузърнест лимец .

С годините не само беше преоткрита страхотната полза от консумацията  на двузърнест лимец, но и той започна да навлиза все по-масово в медицина и кулинария. Изследванията показват, че лимеца има множество предпоставки, които го правят изключително полезен за човешкият организъм, но преди да го включим в менюто си трябва да сме на ясно, с някои от основните му характеристики. Ето и една част от тях:

1. Двузърнест лимец допринася в медицината, като от състава му биват правени, някои лечебни медикаменти, в това число хранителни добавки. 

Те служат за сваляне на кръвно налягане, за подобряване обмяната на веществата и при нарушения в метаболизма на организма, както и за регулиране нивото на лош холестерол.

Двузърнест лимец се бори успешно с проблеми в мозъчната дейност и неговите микроелементи допринасят за заздравяване на костна и имунната система. 

Той прочиства тялото от токсини и придава на кожата свеж, гладък и красив вид. Помага  за подобряване на зрението и репродуктивните органи. Забавя стареенето и добавя допълнителна енергия в тялото.

Как да подобрим диетата си с двузърнест лимец?

2. Двузърнест лимец е богат на фибри, което го нарежда в листата на най-модерни съвременни продукти за отслабване. 

С негова помощ се усвоява по-лесно постъпилата храна в тялото и благоприятства стомашно-чревния тракт, както и работата на отделителна система. 

Сила на лимеца е и възможността да подсилва бъбречната функция, а в това число се използва много за профилактично прочистване и на бъбреци, кръв и черен дроб.

3. Не по-малко важно е и качеството му да подсилва хормона на щастието. Неговата консумация спомага за приповдигнато настроение и чувство на радост и спокойствие.

4. Лимецът, както еднозърнест лимец, така и двузърнест лимец са подходящи за направа на брашно. 

От него могат да се месят хлябове, да се изготвят тестени изделия, от рода на бисквити, спагети, италианска паста, всякакви десерти и сладкиши. 

Лимецът се вписва успешно във всяка рецепта на житни зърна. Има ненатрапчив вкус, а изделията направени от него стават пухкави и апетитни. Цветът на брашно от лимец е по-тъмен от обикновено бяло брашно.

емер

5. У нас ползите от двузърнест лимец не са така широко познати, затова и намирането на продукти изготвени от него се срещат само по щандове за диабетични, здравословни храни и добавки.

6. Добре е още да се знае, че житото е една от най-ценните съставки, доставяща пълноценна храна на хората. Много се говори за супер храни, но за нас лимец е в челната редица.

Може би се чудите, какво е двузърнест лимец

емер и двъзърнест лимец

7. Храните с добавки от състава на лимец служат за пълноценно засищане, а то от своя страна подпомага обмяната на веществата и допринася отслабването. 

С него лесно може да се медитира в дните на поста, докато той успешно подсилва организма ни. 

По време на нарастване на луната в период от 2-3 дни, всеки решил да сваля килограми може да използва храни направени от двузърнест лимец, а след новолуние този продукт е идеален за такъв тип пост.

Първобитно храненене с двузърнест  лимец 

8. Не по-малко важен е въпроса как да бъде консумиран двузърест лимец, с цел извличане на максимална полза. 

В тоя ред на мисли специалистите диетолози съветват, той да бъде накисван от вечерта в студена вода, а на сутринта се подава кълнчето, което се използва в салати; или като заместител на хляб; или за брашно; или смесен с мед, ядки или тахан.

9. Интересен е и факта, че когато едно семе от двузърнест лимец покълва, в него веществата се преобразуват и активират.

10. Еднозърнест, а след него в списъка със здравословни храни се нарежда и двузърнест лимец, е сред най-древните по вид от групата на покрити или несъщински пшеници, произхождащи от дивото растение. 

Той от своя страна не е променил своята генетична структура, спрямо дивия предшественик.


Публикуване на коментар

Коментари