Откъде идва Emmer или двузърнест лимец и за какво служи ?

  двузърнест лимец история

  Наименованието Emmer, означава пшеница и се отнася към един от трите типа житни растения, отглеждани основно в Средиземноморието и главно в Италия.

  В родината си той носи още името Farro.

  Emmer или двузърнест лимец е бил здравословна ежедневна прехрана на древните египтяни.

  Той се е отглеждал в продължение на хилядолетия в Северна Африка и Близкия Изток. Данни за култивирането му били открити още през 12 000 и до 9000 година пр. Хр.

  Днес лимец се съдържа като гени във всички твърди пшеници.  По-младият роднина на лимец, открит от 2000 години е меката пшеница, от тук дошло и наречието й Farro.

  След времето на Инвазия на Цезар в Египет, Farro намира своя дом в Италия. И днес това е единствената страна, където двузърнест лимец се отглежда в по-голям мащаб.

  С годините питателната култура се превръща в неизменима по всяко ниво храна за римското общество.

  С нея били поддържани римски легиони, благодарение на полезните й съставки от нишесте, протеини, витамини и минерали.


  У нас, емер пшеницата е позната като двузърнест лимец или осилеста пшеница.

  Тази култура е сред първите открити от Близкия Изток пшенични растения. Тя е ниско продуктивна, но това не я измества от листата на здравословни и дори лечебни природни продукти. Емер е широко култивиран в миналото и основно по време на съществуване на древния свят.

  емер в България

  Днес е сред културите растящи в планинските райони на Европа и Азия. Главното му приложение е да служи за храна на хора и животни.

  През изминалите години, Емер - двузърнест лимец, придобива и славата на хранителна съставка на хората, които обичат да си угаждат и да се хранят здравословно.

  Двузърнест лимец е смятан за зърнена култура богата на хранителни стойности, ароматен вкус, множество фибри, протеини, магнезий и витамини. 

  Emmer се превръща в пълноценен източник на белтъчини, в комбинация с бобови растения.

  Не е случайност, че италианците го приемат за една от най-използваните съставки в кулинарията. Зърната на двузърнест лимец идеално се комбинират, за да направят превъзходни ястия за вегетарианци и италианска паста.

  двъзърнест лимец хляб

  Не малко са и почитателите му, които го ползват основно, заради високото съдържание на протеини на растителна основа.

  Той е източник за много фибри, допринасящи метаболизма в организма и помагащи дейността на храносмилателната система.

  От Емер,  или двузърнест лимец, се  прави хубав хляб, който за Италия е традиционен. Консумацията му може да е както на цели зърна двузърнест лимец, така и в натрошен вид или смлян за брашно.

  Използва се много и в приготвяне на макаронени изделия и бисквити, а на пазара се предлага главно като здравословна храна.

  Днес  двузърнестия лимец намира своето място на масата в модерните времена, така провокира по-висок добив създаване на многообразие от зърнени храни.

  Отглеждането на Емер става предимно като култура в маргинални планински и хълмисти райони. Неговата стойност се крие в способността му дари добри добиви дори в бедни почви.

  Стъблата му имат изключителна устойчивост, а заболяванията не са му присъщи. Производството на тази култура е защитено от закона, поради идентичността на отглеждане и полезните качества като здравословна храна.

  У нас, макар не толкова позната култура Емера или двузърнест лимец намира място на българската трапеза, но по-скоро като специалитет на тестени изделия.


  Коментари