Как да се отървем от осите? [ Капан за оси, миризми, които обичат и мразят ]

как да се справим с осите

Няма добро начало на история свързана с оси, те просто се борят за оцеляване. 

Това тяхно “желание” е свързано с направата на гнездо, точно на най-неподходящото място. 

Нанасят се без предупреждение и започват да приемат градината, като своя територия, държат се така, сякаш хората са натрапниците, когато предявим правата си, започват да се ядосват, организират се и жилят всичко, което има натрапчив аромат. 

Обонянието, което притежават им позволява доста прецизно да избират жертвите, храната и местообитанието си. 

Това тяхно свойство може да се използва по умел начин, за да намалим и изолираме техните инвазии. 
 

Каква миризма ще отблъсне осите ? 


Ако нямате възможност или желание да засадите някое от тези ароматни растения, спокойно може да ползвате готови етерични масла. В списъка “любими” аромати за оси са също и миризмата на оцет, карамфил, здравец, лимонена трева, дафинов лист. 

каква миризма отблъсква осите
Ако обичате разнообразието от растения в градината, спокойно може да направите комбинации от тези растения и да ги засадим на места, на които даже няма да се виждат. 

Разбира се няма пълна гаранция, че осите ще си заминат или ще предпочетат да живеят някъде далеч, но поне ще имаме разнообразни полезни растения и ще сте комбинирали полезното с полезното, а в някои случаи - полезното с красивото. 
  • мента в градината е добро решение, което може да накара осите да пренебрегнат местата, върху които се разпростира аромата на тази подправка. 
  • босилек в градината, помага на всички останали растения в градината, както и за това да намалее количеството на осите, които са решили да атакуват невинни градини. 
  • невен в градината е като да имаш таен приятел, който да се грижи всичко да е подредено и красиво, освен красиво, е и полезно растение, което има много приложения.

Как да ги ядосаш ? 

Това е лесно . Осите не са ценители на парфюмите и много се дразнят ако някой е прекалил с тях. Даже и да не сме прекалили с парфюмите, осите ще ни отдадат нужното внимание и ще се погрижат да ни лишат от комфорт. 
какво ядосва осите

Много бързо се организират, когато стане напечено, предават си информацията и атакуват дружно. 

Осите могат да атакуват няколко пъти, защото жилото им не пада, когато го използват. 

След като сме привлекли вниманието им, най-логичното нещо е да започнем да правим резки движения, сякаш ще успеем да се предпазим по някакъв невероятен начин .

Когато в близост има оси, плавните движения са добро решение, колкото сме по-спокойни, толкова по-добре. 

Резките движения не са чак толкова голям проблем, те водят до изпотяване, което ядосва още повече осите и става много неприятно.

 Когато в близост има оси - без резки движения, парфюми и потене. 


 Как да се предпазим от появата на оси ? 


Профилактиката винаги е добро решение. За градината е важно всички плодове да са прибрани, тези които са отпаднали също. 

Презрелите плодове са като магнит за пчелите, добре е да се съберат и да се изхвърлят, за да не се създава предпоставка за надушването им от осите. 

как да се предпазим от осите
Местата, на които изхвърляме отпадъци от кухнята и градината е желателно да са добре запечатани, осите харесват отпадъците, обичат да се “ровят” в тях. 

Добрата обработка и ремонт на повредените дървените части, които се намират в градината, няма да им дадат възможност да си направят гнезда в някои пукнатини или изгнили дървени греди. 

Бързо и кардинално решение е опръскването с обезмаслител или някакъв вид технически спрей. Всеки би трябвало да има под ръка нещо подобно в гаража. Има отблъскващ аромат, както за хора, така и за оси.
 

 Домашен капан за оси !


За да имат по-добър ефект е желателно капаните за оси да са няколко, разположени на различни места. В зависимост от спецификата на градината е добре да са 3 или 4бр. 

Домашен капан за оси може да се направи по много елементарен начин. 

Необходимите материали са : 
  • 1 бр. празна 5 литрова туба от минерална вода. 
  • 3 бр. празни пластмасови бутилки от вода, безалкохолно, бира и др. 
  • 1 бр. макетно ножче 
  • 1 бр. маркер, молив, флумастер 
  •  1 бр. канап или дебела връв за връзване на капана за оси. 

как да си направим капан за оси



Примамките може да бъдат най-различни, но за предпочитане е прясно месо. Идеята е осите да влизат през малките отвори на шишетата да се дезориентират и да останат вътре в капана. 

За по-добър ефект, може да се ползва бира, захар и вода, плодов сок, презрели плодове, конфитюр или други сладки течности. 

Най-сигурно и адекватно може да се отървете от осите, като се консултирате със специалист в агроаптека

Използването на инсектициди за премахване на осите е доста ефективно и бързо, но трябва да е направено внимателно и прецизно.
Публикуване на коментар

Коментари