Първа стъпка за отглеждане на домати чудовища! (Започваме от семката)


Кухня. Прясно откъснати домати. Току що измити и подредени, блестящи от все още стичащата се вода. 

И онзи специфичен доматен аромат, който се появява, когато започнем да режем огромен домат, достатъчен за четири порции салата.

Ако искаме да отгледаме сами подобни домати, трябва да минем през няколко етапа, за да постигнем подобни резултати . 

Сега ще поговорим за съвсем началните фази и за това:

Как да изберем подходящ сорт домати?

За опитните градинари този процес е лесен, но за човек, който е объркан от разнообразните сортове, които има в агроаптеките и на всички места, на които се предлагат семена за домати, е малко по-трудно да избере.

Да, винаги може да се допитате до някой по-опитен градинар или човек, който вече е отглеждал даден сорт домати, но в повечето случаи остава едно чувство на несигурност, дали нещата ще се получат по същия начин и при Вас.

Повечето градинари имат свои “тайни”, които споделят рядко и няма гаранция, че ще постигнете същите резултати.

Може да се консултирате с продавачите в магазините за семена, но заради разнообразието, което се предлага, най-вероятно ще Ви препоръчат сортове, които са търсени масово от всички.

Да, избора на подобен “препоръчан“ сорт домати за отглеждане е сигурно решение, поради много причини:

Щом всички го вземат, значи е добър!

Ако се търси толкова много и от всички, значи се гледа лесно!

Сигурно този сорт домати е вкусен !

Няма чак толкова много особености и специфики при отглеждането. Значи ще се справя !

Тези семена за домати не са толкова скъпи и нищо не губя.


И все пак остава дребничко съмнение. Това ли е нещото, който исках? Дали не трябваше да избера “Розов гигант”, вместо “Розамакс”? 
Нищо, догодина ще взема сорт Х и тогава ще се получат нещата. 
Не трябваше да слушам хората , трябваше да си избера мой сорт домати. 
На картинката изглеждаха по-добре.

Размисли в тази посока са неизбежни при всички любители градинари, които сега започват да се запознават със собствените си сортове.

Нормално е да се спрем на най-предпочитаните сортове домати, но преди това е желателно да опитаме да отгледаме български сортове домати . Родните сортове са изключително добро решение, защото са :

Адаптирани към нашенския климат и почви (когато са свикнали да живеят в България, независимо от трудностите, израстват големи и красиви )

Има много информация за тънкостите на отглеждане ( Даже случайно срещнати баба или дядо на улицата, могат да Ви кажат основните стъпки за отглеждане на домати )

В много от случаите, качеството на семената е по-добро ( Производителите на семена за домати са горди със своите “творения”, все едно са трофеи от голямо състезание, няма да допуснат това да се промени, въпрос на чест е .)

Разнообразни сортове, като начин на отглеждане, вегетационен период, трудност. (О да, спокойно може да си изберем, кога да засадим - ранни, средно ранни, късни , на открито или в оранжерии, сортове с ограничен и неограничен растеж на стъблото.)

Общото между повечето български сортове домати - ОГРОМНИ СА !

Да се чуди човек, кой сорт домати да избере? 

Всичко е въпрос на вкус. Множеството домати от навалицата, който се предлагат имат достатъчно детайлно описание, за да може да задоволят критериите, които трябва да определим преди да започнем търсенето.

Правим един бърз списък на показателите (цвят, размер, консистенция, за открито отглеждане или в оранжерия, размер на растението, период на засаждане, вегетационен период) и започваме да търсим сорт с подобни параметри .

Ако има достатъчно мястото за засаждане, е добре да се спрем на три различни сорта домати.

Един популярен сорт. ( Я да видим какво толкова ми го хвалят?)

Сорт който сме избрали по наши критерии. ( Тези ще станат най-големи и хубави )

Класически сорт домати. (За да не сме съвсем “валат”, ако не се получат горните два .)

Веднъж направих грешката да се надценя, като си помислих, че мога да обработвам повече площ от градината - това ми изигра лоша шега. Получих посредствени резултати. 

За да видите качествата на различните сортове домати и да вземете най-доброто от сортовете, на които сте се спрели, обработвайте “комфортно” количество земя.

Независимо от сортовете, важно е добре да прецените възможностите си. В противен случай, ще попаднете на хубав сорт, но няма да може да го отгледате добре, за да разкриете пълните му качества.

Препоръчани статии за доматите :
Публикуване на коментар

Коментари