Възпитаване на поколението. ( Отглеждане на качествен разсад домати )


Отглеждането на качествен разсад за домати е взискателна работа.

Започва лесно. Подредили сме всичко необходимо.

След това - вълнение. Сложили сме семенцата в почвата.

Радост от началото. Вече ги виждаме как поникват - дружно.

Трябва да ги разделим. По добре се развиват, когато имат място за коренчетата .

Ура, вече имаме разсад за домати . Не просто малки растения, а нашите малки доматени растения. Те ни карат да очакваме.
 
Какви ли ще станат когато пораснат ?

Дали ще са малки храсти, компактни растения? Дали ще стигнат предела на развитието си, ще дадат плод и ще станат история? Ще се развият ли до размера, ограничен от природата им. (ДЕТЕРМИНАНТНИ СОРТОВЕ)

А може да дават плод през цялото време на съществуването си. Да не са ограничени в растежа. Да се развиват весело, докато сланата не ги унищожи. (ИНДЕТЕРМИНАНТНИ СОРТОВЕ )

Това вече го знаеш. От разнообразието, което предлага природата и семенарските къщи, ти избра най-подходящите сортове. Започни да ги опознаваш.

Идеалното време за начало .

Аз не съм добър математик, за това харесвам земеделието. Математиката е необходима, за да знаем датата, в която да започнем. Но началната точка е друга.




Всяка година е различна. За хоби земеделието, оптималната дата за засаждане на полето е огромната тайна за всеки майстор на домати. Имат свой тертип.

Свикнали са и познават семената си. Правят го интуитивно и не се замислят. Усещат времето, годината и решават:

”Тази седмица ще правя разсада за доматите. Точка.”

Ако планираме да ги засадим на открито на 20-25 април, смятаме 6 седмици на зад и получаваме приблизителната дата за начало. Датата е приблизителна, защото има много фактори, които определят скоростта и качеството на растеж. Лично за мен, добра дата за начало на приготвяне на разсад домати е 1 март.

Като вземем в предвид, че ще трябва да се грижим за малките доматени растения около месец и половина, даже два. Трябва да имаме в предвид следното:

  • Доматените растения обичат топлината, за това е добре да има къде да ги съхраним. За семената е добре температурата да е над 10॰, а още по-добре е да им осигурим 15॰-20॰ ако може и по-горещо.
  • Важно е да се подсигурим, добре е да засадим още една група семена, една седмица или 10 дни по-късно, за да имаме наличен разсад ако нещо се обърка с времето или отглеждането . (Винаги може да го подарим на някой познат ако не ни влезе в употреба. Ще се зарадва .)
  • Хубаво е да надписваме сортовете, за да знаем какво и къде сме сложили. В противен случай, няколко месеца по-късно, ще е като да отваряш подаръци за коледа. Изненади и емоции.
  • Ако се избърза и разсадите ни станат готови, а още е студено, може да прераснат и да се издължат. За това вече си имаме заложена втора партида, която ще стане готова точно на време.

В какво да отгледаме доматените семена ?

Най-лесно става с табли за разсад, които може да намериш във всяка една агроаптека наблизо. Може и в по-голямо сандъче или табла, но трябва да се внимава при пикирането, защото младите доматени растения са много нежни и кореновата им система е много крехка.

Ако вече имате табли или по-дълбоки сандъчета е важно да са чисти и да няма остатъци от предходни години. По-добре е съдовете да са нови.

Претенции към почвата.

Доматите са взискателни към “жилището” си, още от ранна детска възраст . В никакъв случай почвата не трябва да се сбива лесно и да задържа вода.

Почвата, в която се отглеждат доматените семки трябва :
  1. да е лека
  2. да се затопля лесно
  3. да е леко кисела (между 5 и 6 pH)
  4. да е проветрива
  5. да е богата на хранителни вещества
На тези критерии отговарят повечето почви, които се продават. Не взимай първата, която видиш. Има много варианти, а като начало е добре да пробваш няколко. За да разбереш, коя е най-добрата.

След като вече знаем кога трябва да започнем създаването на разсад, имаме семена , съдове и почва, остава практически да го направим.

Ако използваме табли за разсад, слагаме по две семки, за да сме сигурни, че ще имаме поникване във всички случаи .

Ако овлажним (леко намокряне) предварително почвата постигаме две неща :

По лесно се адаптира семката към новата среда, защото ще застане на правилното място.

Когато поливаме след засаждането, опасността да пропадне много дълбоко намалява.

Преди да сложим семките, уплътняваме леко почвата, с притискане, но не силно, след това слагаме семчиците и добавяме почва.

В последствие, ако и двете семки са покълнали, когато пораснат малко, може да отрежем по-слабото растение с ножичка, за да се развие другото по-добре.

Ако използваме общ съд, трябва да разпределим равномерно всички семки. И в двата случая е добре почвата да е леко влажна, преди да сложим семената .

След като сме ги поставили в почвената смес, трябва да ги завием с найлон или прозрачна полиетиленова покривка .

С това постигаме няколко ефекта:

  1. Предпазваме ги от заболявания, ако наблизо има други растения . (Желателно е да използваме обеззаразени семена и почва, но не винаги е така. Особено ако са ни подарили семена от неизвестен огромен сорт домати.)
  2. Получава се добро регулиране на влагата, когато ги поливаме (Поливките е добре да се правят със пулверизатор, да са леки и да не се преовлажнява. Излишна влага = болести)
  3. Температурата не се променя значително, задържа се постоянна. (За да се развиват нормално е необходима постоянна температура , първите 7 до 10 дни се поддържа около 20॰ , след като са поникнали голяма част от семената , може да понесат добре и по-ниска температура - над 15॰, за да не се изнежват и да работи по-усилено коренчето)

За да ги видиш, ще са ти необходими между 4 и 10 дни търпение. По-топло = по-бързо . Нямат нужда от торене, би трябвало да имат всичко необходимо в почвения субстрат. 
Следва пикиране.

Препоръчани статии за доматите :

 Първа стъпка за отглеждане на домати чудовища! (Започваме от семката )

Течен тор за домати . (Как да изберем?)

Колко често трябва да се поливат доматите? ( За любители градинари)

Мърморенето на доматената тълпа. ( Пикиране и разсаждане на разсад домати)

Дресирай на открито. ( Тънкости в засаждането и отглеждане на здрави домати на открито . )

Торене на домати. [ В програмата участват - троен суперфосфат, амониева селитра и калий. ]

Домати Ръгби



Публикуване на коментар

Коментари