Възпитаване на поколението. ( Отглеждане на качествен разсад домати )

  разсад домати

  Отглеждането на качествен разсад за домати е взискателна  работа.

  Започва лесно. Подредили сме всичко необходимо. 

  След това - вълнение. Сложили сме семенцата в почвата. 

  Радост от началото. Вече ги виждаме как поникват - дружно. 

  Трябва да ги разделим. По добре се развиват, когато имат място за коренчетата . 

  Ура, вече имаме разсад за домати . Не просто малки растения, а нашите малки доматени  растения. Те ни карат да очакваме. 

  Какви ли ще станат когато пораснат ?

  Дали ще са малки храсти, компактни растения? Дали ще стигнат предела на развитието си, ще дадат плод и ще станат история? Ще се развият ли до  размера, ограничен от природата им. (ДЕТЕРМИНАНТНИ СОРТОВЕ) 

  А може да дават плод през цялото време на съществуването си. Да не са ограничени в растежа. Да се развиват весело, докато сланата не ги унищожи. (ИНДЕТЕРМИНАНТНИ СОРТОВЕ )

  Това вече го знаеш. От разнообразието, което предлага природата и семенарските къщи, ти избра най-подходящите сортове. Започни да ги опознаваш. 

  Идеалното време за начало .

  Аз не съм добър математик, за това харесвам земеделието. Математиката е необходима, за да знаем датата, в която да започнем. Но началната точка е друга. 

  Началната точка  е момента , в който искаме да изкараме доматените си растения на открито.

  Всяка година е различна. За хоби земеделието, оптималната дата за засаждане на полето е огромната тайна за всеки майстор на домати. Имат свой тертип. 

  Свикнали са и познават семената си. Правят го интуитивно и не се замислят. Усещат времето, годината и решават:

  ”Тази седмица ще правя разсада за доматите. Точка.”

  Ако планираме да ги засадим на открито на 20-25 април, смятаме 6 седмици на зад и получаваме приблизителната дата за начало. Датата е приблизителна, защото има много фактори, които определят скоростта и качеството на растеж. Лично за мен, добра дата за начало на приготвяне на разсад домати е 1 март.

  Като вземем в предвид, че ще трябва да се грижим за малките доматени растения около месец и половина, даже два. Трябва да имаме в предвид следното:

  • доматените растения обичат топлината, за това е добре да има къде да ги съхраним. За семената е добре температурата да е над 10॰, а още по-добре е да им осигурим 15॰-20॰ ако може и по-горещо.


  • важно е да се подсигурим, добре е да засадим още една група семена, една седмица или 10 дни по-късно, за да имаме наличен разсад ако нещо се обърка с времето или отглеждането . (Винаги може да го подарим на някой познат ако не ни влезе в употреба. Ще се зарадва .)


  • хубаво е да надписваме сортовете, за да знаем какво и къде сме сложили. В противен случай, няколко месеца по-късно, ще е като да отваряш подаръци за коледа.  Изненади и емоции.


  • ако се избърза и разсадите ни станат готови, а още е студено, може да прераснат и да се издължат. За това вече си имаме заложена втора  партида, която ще стане готова точно на време.


  В какво да отгледаме доматените семена ?

  Най-лесно става с табли за разсад, които може да намериш във всяка една агроаптека наблизо. Може и в по-голямо сандъче или табла, но трябва да се внимава при  пикирането, защото младите доматени растения са много нежни и кореновата им система е много крехка.

  Ако вече имате табли или по-дълбоки сандъчета е важно да са чисти и да няма остатъци от предходни години. По-добре е съдовете да са нови.

  Претенции към почвата.

  Доматите са взискателни към “жилището” си, още от ранна детска възраст . В никакъв случай почвата не трябва да се сбива лесно и да задържа вода. 

  Почвата, в която се отглеждат доматените семки трябва :

  1. да е лека

  2. да се затопля лесно

  3. да е леко кисела (между 5 и 6 pH) 

  4. да е проветрива

  5. да е богата на хранителни вещества

  На тези критерии отговарят повечето почви, които се продават. Не взимай първата, която видиш. Има много варианти, а като начало е добре да пробваш няколко. За да разбереш, коя е най-добрата.

  След като вече знаем кога трябва да започнем създаването на разсад, имаме семена , съдове и почва, остава практически да го направим. 

  Ако използваме табли за разсад, слагаме по две семки, за да сме сигурни, че ще имаме поникване във всички случаи . 

  Ако овлажним (леко намокряне) предварително почвата постигаме две неща :

  1. По лесно се адаптира семката към новата среда, защото ще застане на правилното място. 

  2. Когато поливаме след засаждането, опасността да пропадне много дълбоко намалява.


  Преди да сложим семките, уплътняваме леко почвата, с притискане, но не силно, след това слагаме семчиците и добавяме почва

  В последствие,  ако и двете семки са покълнали, когато пораснат малко, може да отрежем по-слабото растение с ножичка, за да се развие другото по-добре. 

  Ако използваме общ съд, трябва да разпределим равномерно всички семки. И в двата случая е добре почвата да е леко влажна, преди да сложим семената .  

  След като сме ги поставили в почвената смес, трябва да ги завием с найлон или прозрачна полиетиленова покривка .

  С това постигаме няколко ефекта:

  1. Предпазваме ги от заболявания, ако наблизо има други растения . (Желателно е да използваме обеззаразени семена и почва, но не винаги е така. Особено ако са ни подарили семена от неизвестен огромен сорт домати.)


  1. Получава се добро регулиране на влагата, когато ги поливаме (Поливките е добре да се правят със пулверизатор, да са леки и да не се преовлажнява.  Излишна влага = болести)


  1. Температурата не се променя значително, задържа се постоянна. (За да се развиват нормално е необходима постоянна температура , първите 7 до 10 дни се поддържа около 20॰ , след като са поникнали голяма част от семената , може да понесат добре и по-ниска температура - над 15॰, за да не се изнежват и да работи по-усилено коренчето)


  За да ги видиш, ще са ти необходими между 4 и 10 дни търпение. По-топло = по-бързо . Нямат нужда от торене, би трябвало да имат всичко необходимо в почвения субстрат.  Следва пикиране.


  Препоръчани статии за доматите :
  Първа стъпка за отглеждане на домати чудовища! (Започваме от семката )
  Течен тор за домати . (Как да изберем?)
  Колко често трябва да се поливат доматите? ( За любители градинари)
  Мърморенето на доматената тълпа. ( Пикиране и разсаждане на разсад домати)
  Дресирай на открито. ( Тънкости в засаждането и отглеждане на здрави домати на открито . )
  Торене на домати. [ В програмата участват - троен суперфосфат, амониева селитра и калий. ]


  Коментари