Как да стана пиперски супер производител? (Отглеждане на пипер - НАЧАЛОТО)



С отглеждането на пипер, всички пиперски супер производители са започнали от някъде.

Когато в земеделската ти програма има отглеждане на пипер, трябва да си търпелив, внимателен и нежен фермер.

Витамин С е главен водач в една експлозия от цветове и вкусове. За да оцелеят и да живеят щастливо, трябва да победят плевелите, сянката и липсата на хранителни елементи.

Отглеждане на пипер. С какво е различен от останалите растения?

Като за начало да изясним основните неща.

Температура - обича да му е комфортно и топличко, колкото се може повече.

Слоган на това растение е : “Много топло и много бързо”.

В постоянна положителна температура, се развива много бързо. Растение, семена , разсади, зреене, всичко става бързо, когато е топло.

Това може да е и лошо, защото не понася температури под 0-та . Изключително чувствителен на ниски температури, страда цялото растение, когато е засадено рано и температурите са под 10-градуса.

Вода - една нежна тънкост за влагата е свързана с това, че трябва да изсъхне преди да се полее.

 Не да е сухо, а просто да изсъхне.



Много лесно се разбира дали водата е достатъчна или не. 



Листата са тъжни и цялото растение е в лошо настроение.

Тъмнозелените листа са щастливи

Храна - важно е да се отбележи, че харесва комбинираното торене.

Ако храним чушките само с азот по-скоро ще им навредим, отколкото да ги зарадваме. През различните фази от развитието си се храни различно.

В рана детска възраст набляга на фосфор, преди и по времето на образуване на цветовете, предпочита калий, когато нараства активно - естествено азот.


Винаги трябва да са заедно, но в различни съотношения. В противен случай торенето не работи добре.

Почва - изключително взискателен към почвата. Има особени изисквания в сравнение с другите елементи.

Изглежда кльощав, но е много апетитен. Обича да има изобилно хумус и хранителни вещества.

Почвите не трябва да задържат влагата. Местата, на които ще се отглежда пипер е хубаво да се затоплят бързо.

Много важно е да се знае, че повечето сортове пипер харесват леко алкална почва. Това е добра отправна точка за правилното торене.
 
Добре е земята да не се сбива, песъчлива и добре аерирана.

Обобщено - обичат топла почва, леко алкална, да не задържа много влага и да е богата на естествени хранителни вещества.

Светлина - сянката е враг на пипера. Просто не им понася. Обичат повече светлина, радват се, развиват се нормално. Неприятно става, когато е светло, топло и сухо.

В този случай поливките трябва да са умерени, постоянни и внимателни.

Начални насоки. Особености при пипера (чушките) .

Изключително удобно растение. Но дребничко. Трябва да им помагаме много с плевелите. Пиперът обича слънцето, плевелите го засенчват .

Това е битка, в която трябва да се намесиш, за да спечели пиперената страна.

Не се нуждаят от много място в градината. Имат много удобен размер и могат да бъдат засадени навсякъде. Ако е топло и има възможност за поливане-това е мястото.

Тъй като са чупливи е добре да се закопават дълбочко, когато се засаждат на открито. Ще си наваксат.

Хубаво е да се направи селекция и да се изберат охранени растения. Лесно се адаптират и стартират супер бързо. Силните растения ще дадат хубави резултати.

Пиперените растения обичат комфорта. Подготви добре мястото. Почвата трябва да е пръхкава, добре изчистена от плевели. Трябва да е топла.

Не бързай да го изкарваш на разходка преди да се е стоплило. Ако е студено се развива бавно и трудно. Може да загине геройски, само заради няколко градуса в минус.

Стимулиращо е да се правят почивки по време на поливането. Обича вода. Чакаш да изсъхне леко, след това поливаш, после пак чакаш да изсъхне.

Поливането на пипер изисква търпение. 

Без грубости и много вода. Малко, но редовно.

Обича да бъде реколтиран. Колкото по редовно се бере, толкова по-добре. Береш чушките, които стават, а другите ги оставяш да пораснат, после пак береш и така до края.

Не се разбира с братовчедите. Важно е да няма патладжани или картофи на мястото, където ще живее пипера, доматите също са под въпрос. 

Идеално е ако се редуват местата за отглеждане на пипер.

Не само заради общите хранителни елементи, които извличат от почвата, но и заради общите заболявания. Въртенето на културите спестява много главоболия, но за това друг път.

Успехът на пипера се крие в неговата универсалност, тъй като се използва за прясна консумация, в производството на червен пипер и за консервиране.

При практическо разпределяне на местата където ще се отглежда за различните направления, трябва да се има в предвид, че чушките НЕ са разделнополови. Няма мъжки, няма женски.

Когато са близо лютите чушки и обикновените, вероятността да се опрашат в следствие на насекоми или вятър, е много голяма.

Резултатите са изненадващи. Очакваш да хапнеш нещо приятно и леко, а получаваш огън . Старите градинари познават много такива истории

За съжаление пиперът е много нежно и чувствително растение. Ръчните обработки трябва да са много внимателни, за да не се нарани и счупи стъблото.

Предпочитан от всички, универсален за готвене и прясна консумация, пиперът е растение фаворит на начинаещи и опитни фермери.

Огромно разнообразие от видове, размери, цветове, вкусове. Страхотно растение.

Свикнеш ли веднъж с него, си го отглеждаш с кеф.

Препоръчани статии за пипер :
Публикуване на коментар

Коментари