Как да стана пиперски супер производител? (Отглеждане на пипер - НАЧАЛОТО)

  С
  отглеждането на пипер, всички пиперски супер производители са започнали от някъде. 

  Когато в земеделската ти програма има отглеждане на пипер, трябва да си търпелив, внимателен и нежен фермер.

  Витамин С е главен водач в една експлозия от цветове и вкусове. За да оцелеят и да живеят щастливо, трябва да победят плевелите, сянката и липсата на хранителни елементи.

  Отглеждане на пипер. С какво е различен от останалите растения?


  Като за начало да изясним основните неща.

  Температура - обича да му е комфортно и топличко, колкото се може повече.

  Слоган на това растение е : “Много топло и много бързо”.

  В постоянна положителна температура, се развива много бързо. Растение, семена , разсади, зреене, всичко става бързо, когато е топло. 

  Това може да е и лошо, защото не понася температури под 0-та . Изключително чувствителен на ниски температури, страда цялото растение, когато е засадено рано и температурите са под 10-градуса.

  Вода - една нежна тънкост за влагата е свързана с това, че трябва да изсъхне преди да се полее. Не да е сухо, а просто да изсъхне.  отглеждане на пипер

  Много лесно се разбира дали водата е достатъчна или не. Почвата винаги трябва да се поддържа влажна, но не мокра. Когато липсва влага, растението видимо страда.

  Листата са тъжни и цялото растение е в лошо настроение.

  Тъмнозелените листа са щастливи

  Храна - важно е да се отбележи, че харесва комбинираното торене.


  Ако храним чушките само с азот по-скоро ще им навредим, отколкото да ги зарадваме. През различните фази от развитието си се храни различно.
  В рана детска възраст набляга на фосфор, преди и по времето на образуване на цветовете, предпочита калий, когато нараства активно - естествено азот.

  Винаги трябва да са заедно, но в различни съотношения. В противен случай торенето не работи добре.

  Почва - изключително взискателен към почвата. Има особени изисквания в сравнение с другите елементи.


  Изглежда кльощав, но е много апетитен. Обича да има изобилно хумус и хранителни вещества.

  Почвите не трябва да задържат влагата. Местата, на които ще се отглежда пипер е хубаво да се затоплят бързо. 

  Много важно е да се знае, че повечето сортове пипер харесват леко алкална почва. Това е добра отправна точка за правилното торене. 
  Добре е земята да не се сбива, песъчлива и добре аерирана.

  Обобщено - обичат топла почва, леко алкална, да не задържа много влага и да е богата на естествени хранителни вещества.

  Светлина - сянката е враг на пипера. Просто не им понася. Обичат повече светлина, радват се, развиват се нормално. Неприятно става, когато е светло, топло и сухо.

  В този случай поливките трябва да са умерени, постоянни и внимателни.

  Начални насоки. Особености при пипера (чушките) .


  Изключително удобно растение. Но дребничко. Трябва да им помагаме много с плевелите. Пиперът обича слънцето, плевелите го засенчват . 

  Това е битка, в която трябва да се намесиш, за да спечели пиперената страна.

  Не се нуждаят от много място в градината. Имат много удобен размер и могат да бъдат засадени навсякъде. Ако е топло и има възможност за поливане-това е мястото.

  Тъй като са чупливи е добре да се закопават дълбочко, когато се засаждат на открито. Ще си наваксат.

  Хубаво е да се направи селекция и да се изберат охранени растения. Лесно се адаптират и стартират супер бързо. Силните растения ще дадат хубави резултати.

  Пиперените растения обичат комфорта. Подготви добре мястото. Почвата трябва да е пръхкава, добре изчистена от плевели. Трябва да е топла.

  Не бързай да го изкарваш на разходка преди да се е стоплило. Ако е студено се развива бавно и трудно. Може да загине геройски, само заради няколко градуса в минус.


  Стимулиращо е да се правят почивки по време на поливането. Обича вода. Чакаш да изсъхне леко, след това поливаш, после пак чакаш да изсъхне.

  Поливането на пипер изисква търпение. Без грубости и много вода. Малко, но редовно.

  • Обича да бъде реколтиран. Колкото по редовно се бере, толкова по-добре. Береш чушките, които стават, а другите ги оставяш да пораснат, после пак береш и така до края.


  • Не се разбира с братовчедите. Важно е да няма патладжани или картофи на мястото, където ще живее пипера, доматите също са под въпрос. Идеално е ако се редуват местата за отглеждане на пипер.


  Не само заради общите хранителни елементи, които извличат от почвата, но и заради общите заболявания. Въртенето на културите спестява много главоболия, но за това друг път.

  Успехът на пипера се крие в неговата универсалност, тъй като се използва за прясна консумация, в производството на червен пипер и за консервиране.

  При практическо разпределяне на местата където ще се отглежда за различните направления, трябва да се има в предвид, че чушките НЕ са разделнополови. Няма мъжки, няма женски.

  Когато са близо лютите чушки и обикновените, вероятността да се опрашат в следствие на насекоми или вятър, е много голяма.

  Резултатите са изненадващи. Очакваш да хапнеш нещо приятно и леко, а получаваш огън . Старите градинари познават много такива истории

  За съжаление пиперът е много нежно и чувствително растение. Ръчните обработки трябва да са много внимателни, за да не се нарани и счупи стъблото.

  Предпочитан от всички, универсален за готвене и прясна консумация, пиперът е растение фаворит на начинаещи и опитни фермери.

  Огромно разнообразие от видове, размери, цветове, вкусове. Страхотно растение. 

  Свикнеш ли веднъж с него, си го отглеждаш с кеф.

  Коментари