Семена от краставици - отглеждане, запазване, сортове.

семена за краставици

Разнообразието от семена за краставици и разновидности, прави трудна технологията на отглеждане.

Огромният избор от високодобивни сортове, различни сортови семена за краставици, правят отглеждането на краставици едно приключение, което може да не завърши с очакваните резултати. 

Когато избираш подходящи сортове семена за краставици, първо трябва да се съобразиш с опрашването. 





Всичко зависи от него. 

Важно е да знаеш : Опрашването при различните сортове краставиците се извършва от насекоми. 
Определящо е да имаш тази информация, защото ако разчиташ на вятър или нещо друго, за да се случи този процес. 
Е няма да стане. 

Първо: Получените растения, от така наречените “нормални” семена от краставица са еднодомни. Това означава, че мъжки и женски цветове, обитават едно и също растение. 

Раждат женските, като при всички нормални живи същества. Но, мъжките цветове са повече и при подходящи условия изпреварват женските цветове. За да стане магията трябват насекоми. Съотношението е 15-20мъжки, към 1-2 женски. 

Второ: Хибридни сортове семена за краставици ( Gynoecious - женски) . Или предимно женски цветове преобладават. 

Тук науката си е казала тежката дума и с нейна помощ са създадени сортове краставици, които са високодобивни, с къса вегетация, отлично качество на плода, хубав корен. 

Супер краставици. 

В някои пакетчета семена за краставици, трябва да се добавят и от “нормалните” сортове, за да може да има и мъжки цветове. 

Трето: Има сортове краставици, които са си самодостатъчни. (Не им трябват мъжки, за да родят краставички.) Партенокарпните хибридни сортове семена за краставици. 
Непорочно зачатие в пълна сила. Не им трябва опрашване или насекоми. Самодостатъчни са си.

Скъпички са, заради семената, които са малко или липсват. Компенсират с качество на плодовете, дружно плододаване и стабилни добиви. Високодобивни сортове изключително предпочитани за оранжерийно производство. 

Ако няма насекоми, които да опрашват, няма и семки в краставичките. 

семена краставици
Как да запазим семена от сортовете краставици? 

Практически, ние консумираме краставиците преди да достигнат пълната си зрялост. За да си запазим семена, от който и да е сорт краставици, трябва да ги изчакаме да узреят напълно. 

Когато узреят напълно, плодовете изглеждат меки имат жълтеникаво оранжев цвят, едрички са. Изглеждат зле, не като тези, които сме свикнали да виждаме и консумираме. Ако имаш възможност, не ги бери, докато не се размекнат достатъчно. 

Ако не можеш да чакаш, събери тези краставици, от които желаеш да си съхраниш семена. Подреди ги в касета или сандъче. Внимателно, защото са меки. 

Самото събиране на семена е елементарно. 

  • Разрязваш краставицата по дължина. 
  • Изгребваш семената с лъжица. 
  • Това, което е в лъжицата, го слагаш в съд с вода. 
  • Този съд Не се затваря с капачка. Оставяш го да престои 2-3 дни. Препоръчителна температура 20-25 градуса. 
  • След това добавяш още вода и разбъркваш. Изчакваш да се успокои сместа. 
  • Това, което е на повърхността го изхвърляш, това което е на дъното, го прибираш. 
  • Разстилаш семената за краставици върху попиваща повърхност.(кухненски салфетки, филтри за кафе, и др.) 


краставици семена

Как да отглеждаме краставици? 

Няма как да седнем на масата без краставици. Някак е пусто без салатка. 
Да, трябват и други зеленчуци, но краставиците са в основата на всички подходящи мезета за ракия. 

Мъжките кошмари са свързани с липсата на краставици в “Шопската салата” или “Снежанка” без краставици (само с чесън на прах). Как? 

Таратор с настъргани краставици. Ауууу, ужас. Все такива едни сложни казуси. Направо предизвикват да набочкаш семената още зимата. 

Самото отглеждане на краставици не е толкова сложно!

Време на засаждане 

Ако ще отглеждаш в оранжерия или малък парник, започваш подготовката рано. Последната седмица на март е добре да сложиш семената в кофички, по 2 бр. Ако ги слагаш в сандъче после ще е трудно да ги разделиш. 
Директна сеитба

Директната сеитба на краставици е по-лесен и бърз метод за отглеждане. Тя се извършва, когато почвата се затопли до 15-18 градуса по Целзий. Семената се засяват на дълбочина 3-4 см, на разстояние 30-40 см. едно от друго.

За директна сеитба е подходяща добре дренирана, песъчливо-глинеста почва. Преди сеитбата почвата трябва да се обогати с оборски тор или компост.

Ще пораснат, ще се заплетат. Трудно е.  Едри семена са, за това в кофички. В зависимост от климатичните условия на мястото, на което ще отглеждаш, избираш точната дата да започнеш. Семената от краставици обичат да им е топло. 

Няколко отправни точки, за да уцелиш момента: 

  • Разсадите ще са готови за 25-30 дни.(25-30 см. е добра височина) 
  • Почвата трябва да е сравнително топла, следи за слани и резки температурни амплитуди.
  • Препоръчителна дата за крайно засаждане : 20 април -10 май 
  • Изисквания за разстояние: 1 метър междуредие на 25см. разстояние, растение до растение. 
Това е основното. 

Но, всичко е строго индивидуално, според мястото, което имаш, сортовете краставици, които си избрал, технологията на отглеждане. 

С течение на времето, ще си изградиш удобна за теб система, която ще дава страхотни резултати.

Време за покълване на семена от краставици: 

Времето за покълване на семената е 7-8 дни, отново зависи от редица фактори, като сорт, температура на почвата, влажност на въздуха, влажност на почвата. 

След една седмица можеш да погледнеш какво се случва, независимо дали правиш разсад или директно ги поставяш в почвата. 

отглеждане на краставици
Специални насоки, за да направиш сортовете краставици високодобивни: 

За същинската технология на отглеждане, трябва да имаш в предвид, начин на поливане, начин на хранене, начин на обработка.
 
Начин на поливане - за предпочитане е капково напояване, но не винаги има тази възможност. За малки мащаби можеш да опиташ, да си го направиш. 
Гравитачното поливане си е класика. 

Краставицата, като всяко друго растение има специфични изисквания към водата, но на това ще се спрем в друг материал. 

Начин на хранене - основно запасяване на почвата с торове, преобладаващо листно торене, биологично отглеждане. Това са все неща, които са индивидуални за производството на краставици. 
В зависимост от твоите предпочитания ще внасяш и продуктите за торене. Аз предпочитам балансираното торене. Под балансирано торене, разбирам баланс на хранителни вещества и баланс на химични спрямо биологични продукти за торене. 

Начин на обработка - за малки стопанства и хоби производство винаги ми се иска да се прилагат малко химични средства за борба с плевелите. Просто няма смисъл да се използват много химикали. 
Механичните обработки са друго нещо. Подобряват структурата на почвата, можеш да контролираш растежа, влагоподаването, усвояването на хранителни вещества.Полезно е за теб и за растението. 

Кой сорт краставички да засеем? 

Щом дойде времето за сеитба на краставици започваме да се чудим кой сорт да изберем, дали традиционната Гергана или някой нов сорт като Тести Кинг F1

Това,че след името на сорта има F1 не трябва да те притеснява.Тази буква означава, че това е хибрид (проявява най-добрите белези от две растения). 

Ако се спрем на краставици Гергана няма да сгрешиш, защото това е един от най-разпространените сортове. 

Има добра приспособимост за нашите условия сорт. 

Растението е супер буйно. Дава зверски странични разклонения, по които основно се образуват плодовете. При достигане на височина 50-60 см. може да прекършиш внимателно връхчето на растението. 

Така ще дадеш възможност да се развият колтуците, от които ще берем краставички. Плодовете са дълги 28-30см., с тъмнозелен цвят и редки брадавички по повърхността. Месестата част е малко груба, крехка, вкусна, без горчивина. 

Сортът е ранен 57-60 дни до първата беритба. Сравнително устойчив на някои заболявания, като брашнеста мана и мозайка. Добре понася и температурните колебания. 

Ако решиш да пробваш нещо ново, защо това да не е сорт Тести Кинг F1? 

Това е добър избор, защото краставиците са много крехки, хрупкави, не образуват голяма семенна част, ако случайно забравиш да ги откъснем навреме. 

Краставичките от този сорт са тъмно зелени отвън и с много малко бели шипчета. Дължината на плода е 28-32 см. Може също като при сорт Гергана да оставиш колтуците, за да имаш повече плод. 

Растенията от сорт Тести КингF1 по-рядко страдат от брашнеста мана и са устойчиви на резките температурни промени. Който и сорт от двата да изберш, може да го насееш за ранно и средно ранно производство в оранжерия и на открито. 

Двата сорта Гергана и Тести Кинг F1, ще ти дадат продукция за вкусна салата рано на пролет или по-късно през лятото. 

Семената от качествени сортове краставици ти гарантират, до голяма степен, че ще преминеш през този лабиринт от информация и действия, без много поражения.
 
Гмуркай се смело в отглеждането на краставици, експериментирай и опитвай.
 
Хубава култура е. Отблагодарява се подобаващо. Ще се радваме да отговорим на въпроси. Питай и коментирай.

Публикуване на коментар

Коментари