Зимно пръскане за начинаещи.

Зимно пръскане


Зимното пръскане на овощните дръвчета е важна мярка за растителна защита, която има за цел да предотврати развитието на болести и вредители по дърветата.

През зимния период, когато овощните дръвчета са в покой, много от вредителите и болестите, които ги нападат, също са в покой. Те се намират в различни стадии на развитие, като яйца, ларви, какавиди или възрастни индивиди. 

През този период те са по-уязвими към действието на фунгицидите и инсектицидите. Не се притеснявай хоби овощарю, зимното пръскане не е толкова сложно. Овощните дървета често са в латентно състояние през зимните месеци, което ги прави лесна мишена за вредители и болести. 

Зимното пръскане действа като проактивна мярка за премахване на всички съществуващи вредители и предотвратяване на навлизането на болести. Като прилагаш правилните продукти през това време, можете да създадеш защитна бариера, която ще предпази дърветата и ще насърчи цялостното им здраве. 

Историята на зимното пръскане. 

 Историята на зимното пръскане датира от древни времена. Още в Древен Египет и Рим градинарите са използвали естествени продукти, като пепел, вар и катран, за да предпазят овощните си дръвчета от болести и вредители. 

През Средновековието в Европа се използвали различни растения и билки за борба с болестите и вредителите по растенията. Например, билката пелин се използвала за борба с брашнестата мана, а чесънът - за борба с листните въшки. 

През 20-ти век се появяват по-модерни и безопасни препарати за пръскане. Тези препарати са разработени с помощта на нови технологии и са по-ефективни срещу болести и вредители. Условия, които трябва да знаете за зимното пръскане. 

Избери подходящите препарати. 

За хоби овощари са подходящи препарати, които са лесни за използване и не са твърде токсични. 

Приготви разтворите внимателно. Важно е да се спазват инструкциите за приготвяне на разтворите, за да се осигури тяхната ефективност. 

Пръскай равномерно. Важно е да се пръска равномерно по цялата повърхност на дърветата, като се обръща специално внимание на долните страни на листата и клоните. 

Бъди внимателен. Винаги използвай предпазни средства, когато работите с препарати. 

Ето и някои конкретни стъпки за зимно пръскане: 

подготовка за зимно пръскане


1.Избери подходящ ден за пръскане. Температурата на въздуха трябва да е над 0 градуса и да няма опасност от измръзване. 
2.Подготви препаратите и пръскачката. 
3.Започни с пръскане на дърветата, които са по-близо до земята (по-ниски). 
4.След това пръскай по-високите дървета. 
5.Обърни специално внимание на долните страни на листата и клоните. 
6.След като приключиш с пръскането, измий ръцете и лицето си. 

Плюсове на зимното пръскане: 

Предотвратява развитието на болести и вредители. През зимата, когато овощните дръвчета са в покой, много от вредителите и болестите, които ги нападат, също са в покой. Те се намират в различни стадии на развитие, като яйца, ларви, какавиди или възрастни индивиди. През този период те са по-уязвими към действието на фунгицидите и инсектицидите. 

Подобрява здравето и продуктивността на овощните дръвчета. Здравите овощни дръвчета са по-малко податливи на болести и вредители и произвеждат повече и по-качествени плодове. Зимното пръскане помага за поддържането на здравето на овощните дръвчета и осигурява добра реколта. 

Намалява необходимостта от летни пръскания. Зимното пръскане може да помогне за намаляване на необходимостта от летни пръскания. Това е икономично и екологично решение. 

Минуси на зимното пръскане: 

Може да бъде опасно за хората и околната среда. Някои препарати за зимно пръскане са токсични за хората и околната среда. Важно е да се спазват инструкциите за употреба на препаратите и да се използват предпазни средства, когато се работи с тях. 

Може да бъде скъпо. Цената на препаратите за зимно пръскане може да бъде значителна. Като цяло, зимното пръскане е ефективна мярка за растителна защита, която има много предимства. Важно е обаче да се използват безопасни препарати и да се спазват инструкциите за употреба.. 

Примери за зимно пръскане на различни овошки.


Овошки

Вредители

Препарати

Ябълки

Червен овощен акар, листни въшки, щитоносни въшки, ябълков молец, 

Акарзин, Фунгуран,Бордо микс 20 ВП

Праскови

Листни въшки, щитоносни въшки, причинители на къдравост

Акарзин,Шампион ВП, Бордо микс 20 ВП

Сливи

Листни въшки, щитоносни въшки, причинители на мехурка

Акарзин, Бордо микс 20 ВП, Фунгуран

Други овошки

Същите вредители като за ябълки, праскови и сливи

Същите препарати като за ябълки, праскови и сливи


Кога да се прави зимното пръскане? 

Зимното пръскане се извършва в периода от опадането на листата до разпукването на пъпките напролет. Най-подходящият момент за пръскане е при набъбване на пъпките, когато зимуващите стадии на вредителите стават по-уязвими пред действието на растителните защитни препарати.

Какви препарати да използвам? 

За зимно пръскане на овошки се използват препарати, които имат контактно и системно действие. Контактните препарати действат веднага след като попаднат върху вредителите или болестите. Системните препарати се абсорбират от листата и стъблата на дърветата и продължават да действат дълго време. 

Най-често използваните препарати за зимно пръскане на овошки са: 

Акарзин - контактен акарицид, който действа като задушаващо средство на зимуващите стадии на акарите. 
Фунгуран - контактен фунгицид, който действа като инхибитор на дишането на гъбичките. 
Карбамид- За зимно пръскане на овошки с карбамид се използва 6% разтвор, който се приготвя като се смесят 600 грама карбамид с 10 литра вода. Пръскането се извършва при температура над 5 градуса по Целзий, когато листата са окапали на около 70%. Дозите на препаратите се определят според указанията на производителя. 

Как да направя пръскането? 

Пръскането трябва да се извърши при сухо време, при температура над 5 градуса по Целзий. Пръскането трябва да се извърши равномерно, така че всички части на дърветата да бъдат добре намокрени. 
За пръскане се използва пръскачка, която е оборудвана с широки отвори на дюзите, които разпръскват разтвора във вид на едри капки и покриват надземната част на дървото от всички страни. 

Какви са препоръките за зимно пръскане? 

Препоръчително е да се консултирате с агроном, за да определите най-подходящите препарати и дози за твоята градина. Препоръчително е да се използват препарати, които са разрешени за употреба в биологичното земеделие. 

Ето и стъпките за зимно пръскане на овошки: 

Подготви препаратите. 
Разтвори препаратите в съответствие с указанията на производителя. 
Подготви пръскачката. 
Напълни пръскачката с разтвора и го провери дали работи правилно. 
Защити се
Облечи си защитен костюм, маска и очила. 
Пръскай. 
Започни да пръскаш от най-външните дървета и постепенно продължи към вътрешността на градината. Пръскай равномерно, така че всички части на дърветата да бъдат добре намокрени.
Почисти пръскачката. 
След като приключиш с пръскането, изплакни пръскачката с чиста вода. 


Най-доброто време за зимно пръскане на овошки е при набъбване на пъпките. В този момент зимуващите стадии на вредителите и болестите са най-уязвими пред действието на препаратите. В България най-често зимното пръскане се извършва през месец февруари. 

Ако обаче зимата е мека и листата не са опадали напълно, пръскането може да се отложи до март. 

Ето и някои фактори, които трябва да се вземат предвид при определяне на най-доброто време за зимно пръскане: 

Температура на въздуха: Пръскането трябва да се извърши при температура над 5 градуса по Целзий, за да не се повредят дърветата. 

Влажност на въздуха: Пръскането трябва да се извърши при умерена влажност на въздуха, за да не се измие разтворът от дъжд. 

Състояние на дърветата: Пръскането трябва да се извърши, когато листата са опадали на около 70%. 

Ето някои конкретни примери за това как зимното пръскане може да доведе до спестяване на пари: 


Ако зимното пръскане е ефективно, може да се намали броят на последващите пръскания с инсектициди и фунгициди. Това може да доведе до значителни спестявания, тъй като тези препарати са скъпи. 

Зимното пръскане може да помогне за предотвратяване на увреждане на плодовете от вредители и болести. Това може да доведе до по-висок добив и продажна цена на плодовете. 

Зимното пръскане може да помогне за удължаване на живота на овощните дървета. Това може да доведе до по-големи дългосрочни печалби. 


Зимните пръскания са важна грижа за овощните дървета, но могат да бъдат и доста досадни. 

Трябва да се подготвиш, да се обличаш, да смесиш препаратите, да пръскаш, да почистиш... А и времето може да е студено и мокро. 

Ето няколко забавни съвета как да направиш зимните пръскания по-приятни: 
Облечете се като космонавт. Така ще се чувстваш по-сигурен и защитен. 
Вземи си приятел или някой от семейството, за да ти помага. Така работата ще върви по-бързо и ще бъде по-забавно. 
Слушай музика или подкаст. Така времето ще мине по-бързо. 
Направи си почивки. Не се опитвайте да пръскаш всичко наведнъж. 
И най-важното: Не забравяй да се забавляваш! 

Пръскането на овощни дървета е важна работа, но може да бъде и забавно. 

Ако имаш някакви въпроси или неясноти относно зимното пръскане на овощни дървета, не се колебай да се консултираш с агроном. 

Агрономът е специалист по земеделието, който има познания за вредителите и болестите, както и за най-подходящите препарати и методи за тяхното унищожаване. 

Консултацията с агроном ще ти помогне да получиш най-добрите резултати от зимното пръскане и да защитиш овощните си дървета от вредители и болести. 

Ето няколко причини, поради които е важно да се консултираш с агроном преди да извършиш зимно пръскане: 
  • Агрономът може да ти помогне да определиш кои вредители и болести са най-чести за твоята област. 
  • Агрономът може да ти помогне да избереш най-подходящите препарати и дози за твоите дървета. 
  • Агрономът може да ти помогне да извършиш пръскането правилно, за да бъде ефективно. 

Ако не си сигурен как да извършиш зимно пръскане, най-добрият начин е да се консултираш с агроном.

Публикуване на коментар

Коментари